Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty wegańskie w Pałacyku Zielińskiego w Kielcach [WIDEO, zdjęcia]

Iwona Rojek
W Pałacyku Zielińskiego w niedzielę spotkali się założyciele, zwolennicy i pasjonaci Społecznej Kuchni Wegańskiej. W przyjaznej atmosferze wymieniali się przepisami i próbowali przyrządzone dania.

Wszyscy przybyli podkreślali, że nie wyobrażają sobie innego sposobu odżywiania. Ich zdaniem weganizm to samo zdrowie. - Ja prowadzę taki styl życia, zgodny z harmonią od trzydziestu lat - mówił Dariusz Olszewski założyciel kuchni. - To stereotyp, że takie potrawy są drogie i wymagają czasu. Wiele jest bardzo prostych, a przede wszystkim sprzyjają zdrowiu. Najważniejszą rzeczą jest picie przy tym dużej ilości wody w ciągu dnia, a jeśli kogoś nie stać na to, żeby całkowicie zrezygnował z jedzenia mięsa i wędlin, to chociaż niech je ograniczy.

Podobne zdanie miała druga wspołzałożycielka kuchni Ewa Wiśniewska Zduniak. - Mamy coraz więcej zwolenników, spotykamy się regularnie, ja pozbyłam się trądziku i wielu innych dolegliwości, czuję się młodo i rześko. Razem oglądamy filmy, zapraszamy na nasze spotkania lekarzy, dyskutujemy, opowiadamy o tym, co ugotowaliśmy.

W czasie spotkania można było spróbować kotlecików jaglanych, pasztetu z soczewicy, bezmięsnego bigosu i wiele innych smołyków.

Dymitr Mierzejewski i Monika Rogulska opowiadali, że nie wyobrażają sobie powrotu do jedzenia mięsa. - Ta kuchnia likwiduje wiele schorzeń - mówili.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto