Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Klubie Seniora w Kielcach odbyły się Warsztaty Międzypokoleniowe, kulinarne i sportowe

Iwona Rojek
Krystyna Mudryk, prowadząca  kącik kulinarny w w Klubie Seniora przy ulicy Żerromskiego w Kielcach w czasie warsztatów kulinarnych uczyła razem z koleżankami  podopiecznych Wolnej Strefy lepić pierogi.
Krystyna Mudryk, prowadząca kącik kulinarny w w Klubie Seniora przy ulicy Żerromskiego w Kielcach w czasie warsztatów kulinarnych uczyła razem z koleżankami podopiecznych Wolnej Strefy lepić pierogi. Krzysztof Krogulec
- Na taki pomysł wpadliśmy trzy lata temu. Zawsze w ferie staramy się w przeróżny sposób zorganizować warsztaty międzypokoleniowe, integrować te dwie grupy wiekowe - dziadków i wnuki - mówi Piotr Chałupka. – Pierwsze zorganizowaliśmy z „Projektem Świętokrzyskim”. Obie grupy mogą się wiele od siebie nauczyć, starsi przekazują swoje doświadczenie i umiejętności, młodzi zarażają ich beztroską, spontanicznością, przekazują wiele własnych poglądów na różne sprawy.

Tym razem panie i panowie uczyli młodych lepienia pierogów z różnym nadzieniem, a oni każdą wskazówkę i radę chętnie brali sobie do serca.

Ewa Gawęcka i Anna Green Żytkiewicz, pracownice klubu mówiły, że dzieci czekają na te warsztaty, bo raz, że z lepienia mają zabawę, cieszą się z tego jak im wszystko dobrze wychodzi, po drugie potem wszyscy mają ucztę i można się najeść do syta tego co przygotowaliśmy. Opowiadały tez o historii pierogów, które podobno narodziły się w Chinach, a w Polsce należą do popularnych dań staropolskich. – Znamy pierogi z farszem mięsnym, grzybowym, z kapustą, ruskie, słodkie z jagodami i wiśniami, a malutkie nazywają się uszka – wyjaśniała Ewa Gawęcka.

Tomasza Piwowarczyka zastaliśmy przy wałkowaniu ciasta, bo to jest chyba najtrudniejsza czynność, a potem przeszedł na drugą stronę klubu i grał z chłopcami w tenisa stołowego i w piłkarzyki. Obywały się tam szybkie turnieje pingpongowe.

Chętnych do rozrywki nie brakowało. Ale większość dzieci wolała jednak poznać sztukę kulinarną. Paweł Kasprzyk, Kaja Bołba, Karol i Kuba Krzemińscy błyskawicznie kleili pierogi razem z prowadzącą klub Wolna Strefa Martyną Wrońską. – Na pewno przyda nam się ta umiejętność we własnym domu, możemy wyręczyć rodziców w przygotowaniu posiłku – doceniały pracę dzieciaki.

Krystyna Mudryk, prowadząca w klubie kółko kulinarne z przyjemnością wyliczała składniki, które trzeba było kupić do zaplanowanej potrawy: aż 10 kilo ziemniaków, 6 kilo chudego sera, 1,29 kg cebuli. – Natomiast ciasto składało się z 3 szklanek mąki, 3 szklanek oleju i szklanki wrzącej wody. To wszystko należało zagnieść. A cebulka musi być dobrze podsmażona.

Helena Wójcik, Danuta Pytel, Bożena Słaba pomagały dzieciom wykrawać kółka i napełniać je równo farszem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto