Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rusza nowa restauracja w Kielcach - Koronne Smaki

IMO
Mariusz Putek, szef kuchni Koronnych Smaków prezentuje deser z sezonowych owoców wykonany w oparach ciekłego azotu.
Mariusz Putek, szef kuchni Koronnych Smaków prezentuje deser z sezonowych owoców wykonany w oparach ciekłego azotu. Dawid Łukasik
Wieprzowina pieczona przez 72 godziny, a może lody powstające w oparach ciekłego azotu? W Kielcach przy ulicy Polnej 7 od poniedziałku, 16 maja ruszają Koronne Smaki - restauracja, w której szefem kuchni będzie uczeń kulinarnego mistrza Jean Bosa.

Krótka karta, dania różnorodne, bazujące na sezonowych, a także regionalnych produktach - od pazibrody po zupę z topinaburu - takie mają być Koronne Smaki. - Nie stawiamy sobie granic, nie określamy się typowo pod żadną kuchnię. Naszym gościom chcemy zaoferować niebanalne połączenia, również z elementami kuchni molekularnej - mówi właścicielka Karolina Sobierajska.

W menu znajdziemy między innymi wieprzowinę długo pieczoną, rostbeft brazylijski, pazibrodę, zupę z topinamburu, różnego rodzaju sałatki, kanapki na wynos, a także kilka oryginalnych deserów, jak na przykład lody powstające w oparach ciekłego azotu czy „czekoladową kulę” podwędzaną whisky. Klienci znajdą także dania na bazie lub z dodatkiem wyrobów regionalnych, takich jak ser kozi zakamieński czy uznana szydłowska śliwka. Wszystkie te specjały przygotowywane będą przez Mariusza Putka, ucznia kulinarnego Mistrza Świata Jean’a Bosa, a także Roberta Harny, założyciela Warszawskiej Akademii Kulinarnej.

Do picia również kilka niestandardowych propozycji. - Oprócz typowych napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych i pełnej gamy alkoholi, znajdą się u nas wina sandomierskie, nalewki sprowadzane z okolic Rzeszowa, smoothie ze świeżych owoców - wymienia właścicielka lokalu.

Restauracja jest dwupoziomowa, nowocześnie urządzona, utrzymana w ciepłych tonacjach beżu, szarości, z elementami ożywiającej czerwieni. Elegancka, ale nie przytłaczająca - taki też był zamysł właścicielki. - Zależało mi na stworzeniu przytulnego miejsca, w którym każdy będzie się czuł dobrze i swobodnie - mówi Karolina Sobierajska.

Na piętrze oprócz długiego stołu, przeznaczonego w dużej mierze na grupowe, rodzinne spotkania, znajduje się także kącik do zabawy dla dzieci.

Restauracja rusza już w poniedziałek, 16 maja. Będzie czynna od 9 do ostatniego klienta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto