Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kieleckie „Społem” świętowało 100 lat działalności (WIDEO, zdjęcia)

TT
Aleksander Piekarski
Podczas uroczystego walnego zgromadzenia członków w restauracji Winnica w Kielcach, nagrodzono kielecką spółdzielnię oraz jej wieloletnich pracowników.

- W działalności kieleckiej spółdzielni skupia się, jak w przysłowiowej soczewce, życie miasta i regionu. Powołała ją do życia grupa światłych patriotów i społeczników, w reakcji na dramatyczne braki zaopatrzenia w wyniszczonym w wyniku wojny mieście. Był to jednocześnie element umacniania niepodległości i suwerenności naszej ojczyzny. Tej idei kieleckie „Społem” służyło wiernie przez cały okres dwudziestolecia międzywojennego oraz w tragicznym czasie okupacji niemieckiej. Kieleckie „Społem” stało się już ambasadorem spółdzielczości w całym kraju – mówił Ryszard Jaśkowski, prezes Krajowego Związku „Społem”.

Organizatorzy podkreślali, że świętowanie stulecia działalności „Społem” w Kielcach to wyjątkowy powód do dumy.

– Aż trudno sobie wyobrazić, że firma, w której pracujemy ma już 100 lat. Przypominając naszą historię nie chcemy ograniczać się jedynie do jednego wydarzenia. Nasz jubileusz będziemy obchodzili przez okrągły rok. Dziś chcieliśmy pokazać, że to jest właśnie ten czas na radość i świętowanie. Historię „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców dobrze oddają „Cztery pory roku” Antoniego Vivaldiego. Również w okresie naszej działalności można dostrzec zarówno rozwój, jak i trudne momenty – przyznała Helena Gontarz, prezes zarządu „Społem” PSS w Kielcach. Niestety ta wieloletnia tradycja, błędnie utożsamiana jedynie z okresem po 1945 roku.

Kielecka spółdzielnia pamiętając o swojej stuletniej przeszłości, nie zapomina również o przyszłości.

– W tym roku otworzyliśmy jeden sklep. Kolejny duży planujemy otworzyć w centrum Plaza Park. Inwestujemy również w rozwój produkcji piekarskiej. Poszukujemy przy tym starych i zapomnianych receptur. Ostatnio udało nam się wyprodukować chleb według

receptury z lat 60. XX wieku. Wróciliśmy też do produkcji pierogów, które nazywają się lepichy jaglane. Chcemy przybliżyć mieszkańcom Kielc tradycje polskiej kuchni – dodała prezes Gontarz.

Podczas uroczystości wręczono odznaczenie „Za Zasługi dla Spółdzielczości” dla „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Kielcach oraz wyróżniono zasłużonych pracowników: Alinę Bielawską, Janinę Czerw, Janusza Jagniątkowskiego, Danutę Świeczko oraz Barbarę Włodno. Wyrazom wdzięczności towarzyszyły prezentacja multimedialna ukazująca 100 lat historii kieleckiego „Społem” oraz pokazy artystyczne przygotowane przez zespoły: Chmielnikers i Music Land, który działa przy Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Rekordowe polskie budynki. Co o nich wiesz?

Zmiany klimatyczne - czarne scenariusze


Z którą partią ci po drodze? Quiz


Tu mieszka się najlepiej - ranking jakości życia


Co wiesz o grillowaniu? Quiz


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto